Wees kritisch op de voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf

De regels over belastingrente zijn de afgelopen jaren flink gewijzigd. Zeker in vergelijking tot de rente op een spaarrekening is de belastingrente momenteel erg hoog. Voor de inkomstenbelasting minimaal 4 % en voor de vennootschapsbelasting zelfs minimaal 8 %. Het is dus goed om kritisch te zijn op de hoogte van de voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf.

Voor belastingjaren vanaf 2012 vindt de berekening van belastingrente plaats vanaf 1 juli volgend op het belastingjaar. Vandaar dat het verstandig is om voor 1 mei 2018 een verzoek in te dienen om een voorlopige aanslag over 2017 te betalen. Dan hoeft er geen belastingrente betaald te worden voor de belasting waar het om gaat.

Wanneer er recht is op een (voorlopige) teruggaaf 2017, dan wordt  er pas belastingrente vergoed als de (voorlopige) aanslag op of na 1 juli 2018 wordt opgelegd en de Belastingdienst traag is met het afwikkelen van het verzoek tot teruggaaf. Hierdoor wordt in veel gevallen geen rente meer vergoed op een uitgestelde teruggaaf.