Versoepeling urencriterium

Om voor bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen moet je voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je ten minste 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor jouw onderneming. Door de coronacrisis kun je in 2020 misschien niet voldoen aan dit criterium en dus niet meer in aanmerking komen voor deze aftrekposten.

Om dit risico te beperken, mag je er voor de aangifte inkomstenbelasting voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 van uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.

Als de piek van de werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 maart tot en met 31 mei ligt, mag je uitgaan van hetzelfde aantal gewerkte uren als in de piekperiodes van andere jaren. Hierdoor blijf je op jaarbasis voldoen aan het urencriterium.

Ook het urencriterium bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid van 16 uur per week of 800 uur per jaar is versoepeld. De Belastingdienst gaat er vanuit dat ondernemers in deze categorie 16 uur per week aan hun onderneming hebben besteed.