Versoepeling urencriterium

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Voor bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je ten minste 1.225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor jouw onderneming. Door de coronacrisis kun je in 2020 misschien niet voldoen aan dit criterium. En dan zou je niet meer gebruik mogen maken van deze aftrekposten.

Om dit risico te beperken, mag je er voor jouw aangifte inkomstenbelasting voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020 van uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.

Ben je (deels) arbeidsongeschikt?
Dan geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag je er voor de aangifte inkomstenbelasting van uitgaan dat je in die periode ten minste 16 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed.

Ben je een seizoengebonden ondernemer?
En ligt de piek van jouw werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 maart tot en met 30 september? Dan mag je ervan uitgaan dat u in 2020 in deze periode evenveel uren hebt gewerkt als in 2019.