Uren bijhouden voor urencriterium

Indien u minimaal 1.225 uren voor uw onderneming werkt en meer dan 50% van uw werkzame tijd in uw bedrijf bezig bent, komt u in aanmerking voor de ondernemersaftrek.

Leg de tijd die u besteedt aan uw onderneming goed vast. Het gaat hierbij om alle tijd die u besteed aan werkzaamheden die (in)direct gericht zijn op de zakelijke belangen van uw onderneming, zoals bijvoorbeeld reistijd (ook voor woon-werkverkeer) en acquisitie. Ook de zakelijk verrichte activiteiten die niet direct toerekenbaar zijn aan opdrachten tellen mee. Voorbeelden hiervan zijn het beheren van uw website en het verzorgen van uw administratie. Het urencriterium geldt ook als u parttime ondernemer bent.

Startende ondernemers zijn vrijgesteld van de 50%-eis. Zij moeten echter wel voldoen aan de eis van 1.225 uren. Gezien het fiscaal voordeel van de ondernemersaftrek is het van belang dat u kunt onderbouwen dat u aan het urencriterium voldoet.

Bent u (parttime) ondernemer en voldoet u niet aan het urencriterium? Dan kunt u wel profiteren van de MKB-winstvrijstelling. De vrijstelling bedraagt 14% van uw winst uit onderneming. De MKB-winstvrijstelling krijgt u dus ongeacht het aantal uren dat u aan uw onderneming besteedt.