Telefonisch uitstel van betaling voor belastingschulden

Ondernemers kunnen telefonisch uitstel van betaling aanvragen bij de belastingdienst. Het uitstel is maximaal 4 maanden na de laatste vervaldag van de (oudste) aanslag. In verband met het uitstel dient er wel invorderingsrente aan de belastingdienst betaald te worden.

Om uitstel te krijgen moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

  • Het is niet mogelijk om uitstel te krijgen voor een voorlopige aanslag. De voorlopige aanslag mag in termijnen betaald worden. Een voorlopige aanslag die is opgelegd na 31 oktober van het jaar waarop de aanslag betrekking heeft, moet in één keer betaald worden. Hiervoor kan wel uitstel gekregen worden.
  • De openstaande belastingschuld is maximaal € 20.000. Dit bedrag is exclusief toeslagschulden. Ook tellen belastingschulden waarvoor uitstel van betaling is verleend in verband met een bezwaar niet mee.
  • Er is geen dwangbevel ontvangen.
  • De afgelopen twee tijdvakken zijn de aangiften omzetbelasting en loonheffingen op tijd betaald.
  • In de openstaande schuld is geen vergrijpboete opgenomen.
  • Voor uitstel van betaling van inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting moeten de afgelopen twee tijdvakken de aangiften tijdig ingediend zijn.

Er is geen kort telefonisch uitstel mogelijk voor toeslagschulden. In het geval van een melding betalingsonmacht is geen uitstel mogelijk. Als er kort telefonisch uitstel aangevraagd moet worden voor meerdere aanslagen, dan moet tegelijkertijd voor deze aanvragen uitstel worden aangevraagd. De belastingdienst stuurt binnen 5 werkdagen een bevestiging van het uitstel.